9 Ekim 2011 Pazar

Karidesli Noodle Çorbası

Farklı lezzetleri denemeyi çok severim, Uzak Doğu Mutfağı'ndan sushi, noodlelar, Meksika Mutfağı'ndan fajitalar vs. vs. hepsine bayılırım, mümkün olduğunca evde de denemeye çalışırım. Ne yazık ki özellikle de Uzak Doğu lezzetleri için gerekli malzemeler ülkemizde çok yaygın değil, bulduğunuzda da fiyatları pahalı oluyor ama buna da şükür diyoruz, 3-5 yıl öncesini düşününce...Yemek anlamında da her ne kadar fiyatlar hala herkesin rahatlıkla satınalabileceği seviyeye gelmediyse de en azından istendiğinde bulunabiliyor. Umarım kısa zaman içinde herkesin alabileceği, daha sık tüketilebilecek bir fiyat seviyesine gelmiş olur yabancı mutfaklar da.
Şimdiye kadar stir-fry tarzı noodlelar yapmışlığım olsa da çorba olarak evde hiç denememiştim ama çorba formatına da bayılıyorum. O nedenle de bu defa çorba noodle yapayım dedim. Bir süre önce dondurulmuş karides almıştık BİM'den. Bir kaç farklı markette karides ve kalamar fiyatlarını araştırdım ve BİM'deki inanılmaz ucuzdu diğerlerine göre, biz de ondan aldık. Superfresh'in mahsulu...Ne var ki bu karidesler de resmen bit karides, o kadar küçük ki...Deniz mahsullerinin daha yaygın olduğu ülkelerde nefis jumbo karidesler bulunuyor, tabii ülkemizde de bu boyutta bulmak mümkündür ama onlar da ciddi pahalı oluyor. O nedenle daha irisini alıncaya kadar elimizdeki ile yetineceğiz, yapacak birşey yok:)

Malzemeler:
1/2 kabak(jülyen doğranmış)
1 kırmızı biber(iri kare şeklinde doğranmış)
1 kuru soğan(iri kare doğranmış)
1/2 havuç(jülyen doğranmış)
1 avuç kadar ince doğranmış kereviz sapı
1 ceviz büyüklüğünde ince doğranmış zencefil(varsa taze, yoksa kuru)
3-4 diş sarımsak
1lt tavuk suyu veya tavuk bulyon
1lt su
1 sb. karides
2 adet noodle
2 yk. sıvıyağ
2 yk. soya sosu

Yapılışı:
Karidesler 1lt su içerisinde haşlanır, haşlama işlemi tamamlanınca 2 adet noodle (pakette satılan hazır noodlelardan) bu suya eklenir ve noodlar da 10 dk kadar karideslerle birlikte haşlanır. Bu arada da başka bir tavaya yağı koyup soğan, sarımsak ve zencefili ekleyerek soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz, ardından havuç ve kırmızı biberleri ekliyoruz. En son kabakları ve kerevizleri de ekleyerek soya sosunu ilave ediyoruz. Karides ve noodleların olduğu suya varsa tavuk suyu yoksa bulyon ekledikten sonra su ile birlikte malzemeleri sebzelere ekliyoruz. Ben bulyon ve soya sosu kullandığım için tuza ihtiyaç duymadım. Bu iki malzeme de tuzlu olduğundan tadına bakıp gerekirse tuz ekleyebilirsiniz.
Hem pratik hem de lezzetli bir tarif. Ben Cuma akşamı işten geldikten sonra yapmaya karar verdim ve 20dk içinde hazırdı. Bu arada ben kerevizi özellikle çorbalarda çok severim, bu yüzden de kereviz zamanı saplarını doğrayarak buzluğa koyarım ki elimin altında bulunsun. Bu çorbada kereviz ve zencefil çorbaya inanılmaz bir aroma katıyor.

1 Ekim 2011 Cumartesi

Balık Menüsü

Balığın her türlüsüne ve her tür pişirme şekline bayılırım. Herkes gibi ben de koku nedeni ile tavada çok yapmasam da hazır pişmiş balık satan balıkçımız sayesinde kızartmadan da nasibimizi alıyoruz sezonda. Kendim pişirdiğimde ise daha çok ızgara ve fırın yöntemlerini kullanıyorum, özellikle de fırın. Patatesli, soğanlı fırında balık evde daha çok tercih edildiği için genellikle tüm balıkları bu şekilde yapıyorum. Akşam daha önce birlikte çalıştığım bir arkadaşım bize yemeğe gelecekti ve diyette olduğu için de ona sunduğum alternatiflerden balığı tercih etti. Balığı fırında patatesli, soğanlı yapınca yanında ekstra bir şey yenmiyor. Misafire de sadece balık vermemek için balığı sade yapıp yanına birkaç aperatif hazırlamayı tercih ettim ve şöyle bir menü oluştu;

Domates Çorbası 
Kağıtta Çupra
Tereyağlı Patates
Közlenmiş Patlıcan
Fırında Tereyağlı Mantar
Yeşil Salata
Dondurmalı Browni

Balıkların yapılışı bu şekliyle çok basit ve lezzetli oldu. Balığı pişirme öncesi sadece bir sosa buladım ve yağlı pişirme kağıdına teker teker sararak fırına verdim. 

Sos: 
2-3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
Biberiye, defne yaprağı
Tuz

Sarımsakları ezerek limon suyu, zeytinyağı ve biberiye ile karıştırdım. Balıkların içine, üstüne fırça ile sürdüm. Balıkları yağlı kağıda yerleştirirken de her bir balığın içine ve altına olmak üzere ikişer defne yaprağı koydum. Yağlı kağıdı balıklar içindeyken iki kenarından kıvırarak fırına yerleştirdim. 180 derecede 30 dk. kadar pişirdim. Bu malzemeler 3 çupra için yeterli geldi. Yanında közleyip limon-zeytinyağı ve sarımsakla karıştırdığım közlenmiş patlıcan, haşlanıp tereyağında çevrilmiş patates ve fırında tereyağı ile pişirilmiş mantarlarla servis ettim.

Öncesinde yaptığım domates çorbası da nefisti, yaz bitmeden tekrar denemek şart.


Domates Çorbası:
4 adet olgunlaşmış domates
1 sb tel şehriye
2 yk. sıvıyağ
2 lt sıcak su
Maydanoz, tuz

Domatesleri rendeleyerek tencereye alıyoruz ve orta ateşte pişiriyoruz, benim domatesler çok sulu olduğundan 10 dk yağ eklemeden pişirdim ve suyunu biraz çektirdim, ardından sıvıyağ ekleyerek 10 dk da bu şekilde kavurdum. Sonra sıcak suyu ve tel şehriyeyi ilave ettim, şehriyeler pişince de doğradığım maydanoz ve tuzu ekleyerek altını kapattım. Nefis ve basit bir çorba oldu.