23 Ocak 2011 Pazar

Kestaneli Pilav










Kestane ile yapılan her şeye bayılırım, tatlısı-tuzlusu fark etmez, içinde kestane olması benim için yeterli. Kış aylarında kestane çıktığı andan gözden kayboluncaya kadar neredeyse her hafta ve hatta bazen her gün fırında kebabını yaparız. Bunları yazarken de kestane yediğimi söylesem sanırım fikir verir:) Kestaneyi bu kadar seven bir aile olunca kebabın farklı yöntemlerini deneyerek, bu konuda uzmanlaştığımızı söyleyebiliriz. Hatta eşim dışarıda seyyar olarak satılan kestaneleri yerinde inceleyip, onların nasıl olup da bu kadar açıldığı konusunda neredeyse tez hazırladıJ Bizim gibi kestane kebabı seven arkadaşlarla farklı kestane kebap yöntemlerimizi karşılaştırıp yarıştığımız da oluyor. Yani bizimki artık manyaklık derecesinde bir kestane aşkıJ

Kestane kebap hakkında bu kadar konuşup bizim denediğimiz yöntemi paylaşmamak olmaz heralde. Kestaneleri önce sıcak suda en az yarım saat bekletiyoruz. Zamanımız yoksa 15dk da beklettiğimiz olmuştur ama ideali yarım saat. Ardından kestaneleri yay şeklinde inceldiği bölümden çiziyoruz. Ne kadar çok çizersek o kadar iyi açılır. Sonrasında kestaneleri 180 derecede fırına veriyoruz. İşte bu kadar!

Şimdi gelelim asıl tarifimize. Kestaneli pilav annemin bir tarif kitabında görüp de denediği bir tarifti. Tarifi halka açması ise bir bayramda oldu. Bayramda gelen konuklara kestaneli pilav ikram ettikten sonra artık her bayram “ kestaneli pilav yok mu?” sorusu ile karşılaşır olduk. 1,5-2 yıl önce Sn.Emine Beder bir projemizde yer almıştı. O zaman kendisine annemin kestaneli pilavından söz edince, tarifin kendisine ait olduğunu söylemişti. O nedenle bende o zamandan beri bir Emine Beder tarifi olarak bakıyorum tarife.

Bu tarif hem görüntüsü şık, hem de lezzetli bir sunuma imkan veriyor. Özel davetlerinizde mutlaka denemelisiniz.

Kestaneli pilav

Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
2 adet havuç
Yarım kg kestane
2 sb pilavlık pirinç
Kuş üzümü,
Dolmalık fıstık,
Karabiber, tarçın, tuz
3sb tavuk suyu veya su
Tereyağ,
Sıvıyağ
Zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle kestaneleri yarım saat kadar sıcak suda bekletip ardından çiziyoruz. Sonrasında bir teflon tavada kapağı kapalı olarak kebap yapıyoruz. Hazır olan kestaneleri mümkün olduğunca parçalamadan kabuklarından ayıklıyoruz ve bir kenara alıyoruz.

Havuçları jülyen doğrayıp çok az sıvıyağda iyice kızartmadan soteliyoruz. Tavuk göğsünü haşlayıp ince uzun parçalara ayırıyoruz. Havuçlar gibi tavukları da ayrıca sıvıyağda çeviriyoruz. En son olarak da kestaneleri az sıvıyağda çeviriyoruz. Bu şekilde bu üç mazememiz ayrı ayrı hazırlanmış oluyor. Diğer tarafta zeytinyağı ve tereyağ karışımını eritip, önce dolmalık fıstıkları hafif kavuruyoruz ve pirinçleri ekliyoruz. Bu şekilde de hafif kavuruyoruz. Ben pilav yaparken pirinçleri mutlaka sıcak suda bekletirim. Ayrıca pilava biraz toz şeker(1 tatlı kaşığı kadar) ve birkaç damla da limon eklerim. (Annem limonun parlaklık verdiğini, toz şekerin de tel tel ayrışmaya yardımcı olduğunu söyler hep)

Neyse tarifimize devam edelim…Pirinçler kavrulunca sıcak suda beklettiğimiz kuş üzümleri ve baharatlarımızı ekliyoruz, karıştırıp 3 bardak tavuk suyu veya normal suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pilav pişerken ayrı bir tencerenin dibine kestaneleri diziyoruz, üzerine homojen bir şekilde önce havuçları, sonra tavuk etlerini yerleştiriyoruz. Pilav piştikten sonra demlenmeye bırakmadan hemen pilavı kestanelerin olduğu tencereye, malzemelerin üstüne döküyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. Servis edeceğimiz zaman tencereyi dikkatli bir şekilde servis tepsimize ters çeviriyoruz ve tatataaammmmJ ….

Bu şekilde pilavı görenler size kestaneleri pilavla birlikte nasıl pişirdiğiniz, bunların nasıl dağılmadan kaldığı gibi konularda sorular soracaklardır. Bu da işin sırrıJ

Afiyet olsun!  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder